Vežbam da bolje rastem

29.01.2020.


Rast i razvoj deteta se odvija na unapred određen način i preporučujemo roditeljima da se o njemu unapred informišu. Takođe je važno da nauče i pravilno postupanje sa bebom (babyhandling) i to kada podižu, spuštaju i nose bebu.

Da bi se beba pravilno razvijala treba joj obezbediti da bude sita, suva i da dovoljno spava. Takođe je neophodno da prilagodimo okruženje u kome beba boravi tako da se omogućava nesmetani razvoj kretanja, kao i da bebi pružimo mnogo, mnogo ljubavi, jer se i od nje raste.

Sazrevanje nervnog sistema bebe protiče kroz različite faze i u zavisnosti od postignute zrelosti razvija se kretanje kod bebe.

U početku se na draži reaguje refleksno, a kasnije, usvajanjem šema pokreta, voljno i automatski. Da bismo pomogli bebama u  savladavanju ovih radnji, važno je da ih stimulišemo različitim vežbama, koje će pratiti pravilne šeme pokreta i pomoći bebi da ih lakše usvoji. Zato preporučujemo ciljane vežbe koje su u skladu sa njihovim uzrastom i to već od prvih dana, kao što su vežbe za razvoj kukova, pravilno okretanje bebe na stomak, ukrštanje ruku, nogu ili recipročno ruka-noga. Njihovom primenom postižemo da zglobovi i mišići budu jaki i čvrsti što će nam omogućiti pravilno držanje tela, dobru ravnotežu, spretnost.

Iako vežbe radi roditelj, poželjno je da ne bude skroz pasivno, već  da se beba uključi u to koliko može, da vodimo pokret da bi ona unapred znala šta se od nje očekuje. Sa bebom se radi isključivo kad je zdrava, sita, raspoložena,15-20 minuta kao deo svakodnevne rutine.

U skladu sa uzrastom bebe, preporučuju se različite vežbe i najbolje bi bilo da se za to roditelji obrate razvojnom savetovalištu ili stručnim licima koji se sa time susreću u svakodnevnom radu, kao što su fizioterapeuti.

 

Hristina Andrašević, dipl.fizioterapeut

Stručni saradnik škole roditeljstva „Mamin san“

Prijavite se na svoj korisnički nalog ili se učlanite u program

Imam karticu Želim karticu

Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije:

Pitanja Email 0800 301 300
Besplatni info telefon 0800 301 300